امروزه عایقکاری یکی از جدیدترین شیوه‌های صرفه‌جویی در مصرف انرژی و مدیریت منابع است که در صنعت ساختمان سازی پیشرفت زیادی داشته است. مهم ترین کاربردهای عایقکاری در ساختمان‌ها و خطوط انرژی در صنایع بزرگ است. عایقکاری از ورود رطوبت و صدا به محیط ساختمان‌ها، جلوگيری از حریق در ساختمان‌ها، مقاومت در برابر خطرات شیمیایی و موجب بهره‌وری بیشتر از انرژی می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد عایقکاری ساختمان‌ها  برای چیست، بیشتر آشنا شویم.

عایق چیست؟

به ماده‌ای که مانع از انتقال حرارت، انرژی، صوت و آتش از یک محیط به محیط دیگر می‌شود یا جلوگیری می‌کند عایق گفته می‌شود. در واقع برای کم کردن تلفات حرارتی سطوح مختلف ساختمان، لوله ها و کانال‌ها و مخازن  از این عایق استفاده می‌کنند. عایق ها معمولا در مرز دو محیط مختلف قرار می گیرند تا از اتصال رطوبت میان دو این محیط جلوگیری نمایند.

عایقکاری ساختمان برای چیست؟

عایقکاری یکی از متداول ترین کاربرد در ساختمان‌ها است که برای صرفه جویی در مصرف انرژی به کار برده می شود. زیرا که امروزه صرفه جویی در انرژی به یک ضرورت تبدیل شده است به همین دلیل برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی در سقف کف و دیواره های یک ساختمان از عایق استفاده می کنند.

با عایقکاری هر سطح از ساختمان می‌توان آن را در برابر عوامل محیط بیرونی عایق کرد.  عایق بندی ساختمان‌ها باعث می‌شود که فضای داخلی ساختمان‌ها در زمستان گرم تر باشد و در تابستان نیز فضای خنک‌تری داشته باشند. پس مهم‌ترین مراحل ساختمان سازی عایق بندی بخش‌های مختلف آن است که باعث افزایش طول عمر مصالح ساختمان، کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینه‌ها می شود. به صورت کلی در صنعت ساختمان سازی بخش‌هایی از ساختمان وجود دارند که عایق بندی آنها الزامی است و حتما باید به شکل دقیق و استانداردی عایق بندی شوند.

انواع عایقکاری ساختمان

عایقکاری ساختمان راهکار بسیار ایده آل و مناسب برای کاهش هزینه‌ها و کاهش مصرف انرژی است. عایق به عنوان مانعی در برابر گرما و سرما عمل می‌کند یا می توان گفت مانع از انتقال حرارت از یک محیط به محیط دیگر می‌شود. عایق یکی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از فرسودگی  زودهنگام ساختمان و افزایش طول عمر آن می‌باشد. عایق بندی ساختمان‌ها انواع مختلفی دارد و هر کدام از این  عایق ها کاربرد مخصوص به خودش را دارد. بر اساس موقعیت جغرافیایی منطقه و نوع آب و هوا و نوع ساختمان‌ها عایقکاری ساختمان به سه گروه مختلف به نام عایقکاری حرارتی، عایق صوتی و عایق رطوبتی تقسیم می‌شوند.  بعضی از آنها برای جلوگیری از عبور حرارت یا سرما و بعضی دیگر برای جلوگیری از آب و رطوبت و برخی دیگر برای کاهش آلودگی صوتی در ساختمان‌ها استفاده می شوند. هر یک از این عایق‌ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که در زیر به شرح آنها می‌پردازیم.

عایق صوتی :لایه‌هایی هستند که به منظور جلوگیری از نفوذ صدای اضافه به داخل ساختمان استفاده می‌شود. از این گونه عایق ها در ساختمان‌های مسکونی،سالن کنفرانس‌ها و...استفاده می‌شود. در واقع عایق صوتی باعث کاهش میزان آلودگی و جذب یا دفع صدا می شود. عایق صوتی در انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند که عبارتند از.....

۰عایق صوتی فایبر گلاس و مواد معدنی

۰عایق صوتی ویسکو الاستیک

۰عایق صوتی فایبر گلاس و مواد معدنی

۰عایق صوتی ویسکو الاستیک

عایق  حرارتی :عایق حرارتی ماده‌ای است که مانع عبور حرارت از محیطی به محیط دیگر می‌شود این عایق‌ها از رد و بدل شدن گرمای داخل ساختمان به محیط سرد بیرون جلوگیری می‌کنند. بنابراین عایق‌های حرارتی بهترین راهکار برای کنترل مصرف انرژی در ساختمان‌ها می باشند. انواع عایق‌های حرارتی به شرح زیر است.

۰حرارتی پشم معدنی یا پشم سنگ

۰عایق حرارتی پشم شیشه یا فایبرگلاس

۰عایق حرارتی نانو

۰عایق حرارتی فوم پلی یورتان

۰عایق حرارتی سلولزی

۰عایق حرارتی پلی استایرن

عایق رطوبتی: یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزای هر ساختمان به شمار می آید که به هیچ وجه نمیتوان آن را نادیده گرفت. عایق رطوبتی در ساختمان باید با دقت و دقیق انجام شود که مانع نفوذ آب و رطوبت به داخل ساختمان شود به خصوص در مناطقی که رطوبت بالایی دارند. چرا که نفوذ آب و رطوبت به داخل ساختمان‌ها باعث مسائل و مشکلات زیادی خواهد شد. عایق های رطوبتی عبارتنداز:

۰عایق رطوبتی پیش ساخته

۰عایق رطوبت قیر و گونی

۰عایق رطوبتی پلیمری

۰عایق رطوبتی پرایمرها

۰عایق رطوبتی ایزوگام

عایق بندی مهم ترین بخش‌های ساختمان

در صنعت ساختمان سازی مراحل مختلفی از عایق‌های گوناگون برای اهداف مختلف استفاده می‌کنند. اما بخش‌هایی از ساختمان وجود دارند که عایق بندی آنها الزامی است و حتما باید با دقت و استاندارد انجام شود. یکی از مهم ترین بخش‌های ساختمان عایق بندی سقف است که وظیفه انتقال بارها و همچنین محافظت از سایر بخش‌ها را بر عهده دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. عایق بندی سرویس بهداشتی از جمله مهم ترین بخش‌های ساختمان هستند که در صورت عدم عایق بندی امکان بروز انواع مشکلات رطوبتی و دمایی وجود خواهد داشت. و همچنین عایق بندی زیرزمین و پی ساختمان ها نیز اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

 

مزایای عایقکاری ساختمان

اهمیت عایقکاری از ضروریات یک ساختمان به حساب می آید عایق بندی ساختمان‌ها علاوه بر کاهش هزینه‌های انرژی مزایای دیگری نیز دارد. مزایای مهم عایق بندی ساختمان‌ها می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

۱_کاهش آلودگی صوتی در ساختمان و ایجاد محیطی ساکت و آرام

۲_افزایش دوام سازه و محافظت در برابر فرسودگی و افزایش طول عمر

۳_جلوگیری از جذب رطوبت  و رشد حشرات مضر

۴_حفاظت ساختمان در برابر آتش سوزی

۵_افزایش راحتی و کیفیت زندگی ساکنان

۶_بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان و جلوگیری از نفوذ هوا از خارج به داخل و بالعکس

جمع بندی

همان طورکه گفته شد عایق بندی ساختمان از جمله مهم‌ترین مراحل ساخت ساختمان است که باید اهمیت و توجه ویژه ای به آن داده شود و همچنین نقش بسزایی در صرفه جویی در مصرف انرژی دارد. عایق ها موادی هستند که به صورت پوشش روی سقف و کف و دیواره‌های ساختمان ها  به کار می‌روند. این  عایق‌ها به صورت شکل‌ها و انواع مختلفی در بازار موجود می‌باشند. عایق بندی ساختمان‌ها یکی از مهم ترین عوامل در حفظ انرژی است.